Livestream

De livestream is een vrij recente technologische ontwikkeling. Die begon begin jaren 90, zelf al voor de tijd dat internet echt bekendheid kreeg. Al vele jaren is er beschikking over directe videoverbindingen, maar zeker de laatste jaren heeft de video livestream een enorme vlucht genomen. De laatste tijd is de livestream vooral een alternatief geworden voor het fysiek op locatie ontmoeten en deelnemen aan een evenement. Ook is het steeds makkelijker en betaalbaarder geworden om zelf een video livestream te maken en te delen op het internet.

Wat is een livestream?Livestream evenement

Een livestream is een directe (video) uitzending van bijvoorbeeld een evenement, persconferentie, mededeling of een gebeurtenis. Meestal wordt deze uitzending over het internet gestreamd en kunnen kijkers over de hele wereld dit met een webbrowser bekijken.

Voor het maken van een livestream wordt diverse techniek ingezet. Er worden camera’s gebruikt, video apparatuur om het beeld te bewerken, apparatuur om de stream op internet te kunnen brengen en natuurlijk het internet zelf. Alle componenten moeten op de juiste manier samenwerken om te zorgen dat de stream in de juiste kwaliteit op de juiste plaats terecht komt.

Behalve camera’s wordt ook vaak beeld van films, presentaties en foto’s gebruikt om de uitzending inhoud te geven. Denk maar aan een nieuwsuitzending of een jaarverslag.

Op het internet moet ook een aantal zaken goed geregeld worden. Zo moet er een server zijn waar de stream op wordt opgeslagen en waar de kijkers de stream vandaan halen. Maar ook moet er een website of portal komen waar de kijkers daadwerkelijk naar gaan kijken. Gelukkig zijn er veel online aanbieders van video servers, zoals Vimeo, YouTube, Twitch, Facebook, deze aanbieders bieden een kant en klare plek voor video materiaal. Daarnaast zijn er ook aanbieders van professionele ingerichte video-servers. Die worden gebruikt voor specifieke toepassingen zoals terugkerende videostreams, continue uitzendingen en andere professionele toepassingen.

Wat is er nodig voor een livestream?

Camera’slivestream camera

Je neemt met één of meerdere camera’s beeld op van de spreker of van wat er op locatie gebeurt. Camera’s kunnen heel eenvoudig zijn, zoals de camera van een laptop of een losse camera. Meestal worden professionele videocamera’s gebruikt, omdat die meer mogelijkheden en een betere beeldkwaliteit bieden.

Video regie

Het beeld van de camera’s en andere bronnen, zoals film, presentatie en foto’s wordt met een video switch of met software omgezet naar een enkele video-uitgang. Daarbij kun je schakelen van camera naar camera en naar andere bronnen, maar er kan ook een samengesteld beeld worden gemaakt zoals PIP (Picture-in-picture) of een overlay met tekst, logo of graphics.

Streamer

En dan moet de video uitgang naar internet. ook dat kan met software in een PC, maar ook kan een hardware-streamer worden gebruikt. Beide oplossingen worden vooraf ingesteld voor de juiste video-server op internet en voor de juiste kwaliteit van het beeld. Veel oplossingen kunnen direct een opname maken, dat is heel fijn voor als er iets mis gaat met bijvoorbeeld de internetverbinding. Je kunt dan altijd de opname alsnog online zetten.

Video server

Wilt u een livestream inzetten voor een evenement?

Neem contact op voor een vrijblijvend adviesgesprek!

Contact